2015. augusztus 22., szombat

Egy tenyérnyi divat - Hamsa Fatima

Üdvözlök mindenkit!

Napjainkban divattá vált különböző ruhadarabokon viselni Hamsa Fatima szimbólumát, a híres tenyeret, két hüvelykujjal. De amellett, hogy jól néz ki, mégis mi áll mögötte? Maradjatok velem, és megtudjátok.




EREDETE, JELENTÉSEI

Fatima egy próféta, Mohamed lánya volt, amikor felnőtt, Alihoz, Mohamed unokatestvéréhez ment hozzá. Két gyermeke is született, mégis Al-Batul(tisztaság, szüzesség), illetve Al-Zahra (fényes virágzás) néven emlegették.
Sokak szerint ez az ábra a jobb kezet (melyet az erény kezeként ismerhetünk) ábrázolja, és a védelem amulettje. Iszlám eredetű, de sok más népnél is találkozhattunk vele a művészetben, és a vallásban. 
Emellett, az arab legenda szerint az asszony egy nap éppen ételt kevergetett, mikor a férje hazaállított egy nővel, akit épp most vett el. Fatima ezután beleejtette a kanalat a forró főztbe, de folytatta a keverést saját, puszta kezével, az égéssel, fájdalommal nem törődve. Ebből a legendából merítkezve a kéz a türelmet, és a hitet jelképezi.
Egyes hitek szerint a kék, illetve világoskék szín elűzi a negativitást, ezért ilyen színű Hamsa keze amulettet tartanak maguknál az ebben hívő emberek.

NAPJAINKBAN, A DIVATBAN
A hasonló jeleket, szimbólumokat sokan dekoratívnak találják, és akkor is vásárolnak ilyen ruhákat, ha azt sem tudják, mi van rajta, ami szerintem egy elég zavaró jelenség. Viszont vannak mások, akik amellett, hogy úgy gondolják, a jelentéssel is tisztában vannak, és akár tetszik is nekik. Személy szerint Én is beletartozom az utóbbi kategóriába, amit az előző DIY posztban (KATT) láthattatok is.



SZEMÉLY SZERINT..
A személyes véleményem csak annyi, hogy ezek a szimbólumok misztikusak, dekoratívak, és engem mindig is érdekeltek a köréjük fűződő legendák.
Remélem gazdagabbak lettetek egy kis tudással!

QuinnLinette






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése